![DREPTUL DE A MUNCI ÎN REPUBLICA MOLDOVA FĂRĂ UN PERMIS DE MUNCĂ](http://i-avocat.md/cdn/shop/articles/marten-bjork-6dW3xyQvcYE-unsplash_1.jpg?v=1738014697&width=1100)
DREPTUL DE A MUNCI ÎN REPUBLICA MOLDOVA FĂRĂ UN PERMIS DE MUNCĂ
Share
Atunci când efectuați o vizită de afaceri într-o țară sau intenționați să desfășurați activități legate de muncă într-o țară străină, una dintre principalele întrebări este dacă persoana în cauză are dreptul de a munci în acea țară sau nu. Legea privind străinii nr. 200/2010 prevede o listă a cazurilor în care cetățenii străini sunt autorizați să muncească pe teritoriul Republicii Moldova fără a deține un permis de muncă. Cele mai frecvente cazuri în practică, când cetățenii străini beneficiază de dreptul de a munci fără permis de muncă, sunt:
a) Profesioniști independenți
Profesioniștii independenți sunt persoane fizice care prestează un serviciu, care nu au o persoană juridică înființată în Moldova și care au încheiat un contract de prestare a serviciilor (altul decât printr-o agenție de ocupare a forței de muncă) cu un consumator final care are reședința în Moldova, iar contractul necesită prezența lor temporară pe teritoriul Moldovei. Pentru a beneficia de acest temei legal, persoana trebuie să fie cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene sau al unei țări incluse în lista aprobată de Guvern. Un exemplu de profesioniști independenți sunt agenții sportivi, care vin să negocieze un contract cu un club de fotbal.
b) Persoane aflate într-o vizită de afaceri
Persoanele aflate într-o vizită de afaceri sunt persoane fizice care ocupă funcții de conducere în entități juridice străine dintr-o țară membră a Uniunii Europene sau dintr-o țară inclusă în lista aprobată de Guvern, împuternicite să inițieze un dialog, să examineze oportunități, să desfășoare activități necesare pentru înființarea pe teritoriul Moldovei a sucursalelor, reprezentanțelor sau entităților juridice ale companiei-mamă, și care nu oferă sau prestează servicii, nu se implică în activități economice altele decât cele necesare pentru înființarea companiei și nu primesc remunerație dintr-o sursă situată în Moldova.
c) Persoane transferate temporar de o entitate juridică străină
Persoanele transferate temporar de o entitate juridică străină trebuie să fie fie angajate de entități juridice dintr-o țară membră a Uniunii Europene sau dintr-o țară inclusă în lista aprobată de Guvern, fie să fi fost parteneri sau asociați cu aceasta timp de cel puțin un an, care sunt transferați temporar la sucursala, reprezentanța sau persoana juridică înființată de compania-mamă pe teritoriul Moldovei.
d) Persoane care vin pentru studii
Odată înscrise oficial la o universitate, colegiu sau școală din Moldova, persoanele respective au dreptul să muncească în Moldova pentru angajatori moldoveni. Înainte de încheierea contractului individual de muncă cu angajatorii moldoveni, aceste persoane trebuie să obțină un cod de identificare moldovenesc, eliberat de Inspectoratul General pentru Migrație.
e) Deținătorii dreptului de ședere temporară pentru reîntregirea familiei
Membrii de familie ai persoanei care deține un permis de ședere sau este cetățean moldovean au dreptul să solicite permisul de ședere pentru reîntregirea familiei. Acest permis permite, de asemenea, cetățenilor străini să muncească legal în Moldova pentru angajatori moldoveni.
f) Directori executivi, acționari și membri ai consiliului de administrație ai unei persoane juridice
Pentru a se ocupa de afacerile persoanei juridice, directorii executivi, acționarii și membrii consiliului de administrație au dreptul să muncească pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 180 de zile. Activitatea desfășurată trebuie să se refere exclusiv la persoana juridică în cadrul căreia aceștia activează.
g) Cetățenii Uniunii Europene
Cetățenii Uniunii Europene au dreptul să muncească pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 180 de zile, datorită procesului de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.
Cazurile enumerate reprezintă excepții de la regula generală, care impune cetățenilor străini obligația de a deține un permis de muncă pentru a putea lucra pe teritoriul Moldovei. Dreptul de ședere în scop de muncă este acordat de Inspectoratul General pentru Migrație în termen de 15 zile de la depunerea cererii. Costurile și documentele necesare trebuie verificate la momentul respectiv, deoarece autoritățile își actualizează periodic ghidurile, dar vor include, cu siguranță, un contract individual de muncă, un certificat de cazier judiciar și o confirmare a locului de trai pe teritoriul Moldovei.
Dacă aveți nelămuriri privind dreptul de a munci pe teritoriul Moldovei, nu ezitați să contactați unul dintre avocații noștri.